Via Ferrata

 

via ferata romania

Traseul de Via ferrata din Vadu Crisului – Defileul Crișului Repede este un traseu spectaculos care oferă o extraordinară priveliște asupra văii și pereților defileului.

Este un traseu destul de dificil care se adresează persoanelor care au mai făcut trasee de via ferrata sau care sunt însoțiți de ghizi.

Crișul Repede este singurul râu care a reușit să traverseze Munții Apuseni dintr-o parte în alta. Își are izvoarele în Podișul Someșan în punctul numit Izvorul Crișului. 

Între localitățile Șuncuiuș și Vadu Crișului, pe o distanță de 3km s-a dezvoltat cea mai impozantă porțiune a defileului. Pereții sunt preponderent drepți, stâncoși și au înălțimi de până la 100m. Această zonă din defileu se găsește în munții Pădurea Craiului, subunitate a Munților Apuseni.

Traseu de via ferrata din Vadu Crișului (denumire uzual utilizată) a fost inaugurat în anul 2015 și a avut ca scop mărirea potențialului turistic a zonei. Traseele de via ferrata au avantajul că sunt mai puțin dificile decât cele de alpinism și pot fi parcurse de turiști amatori care nu este obligatoriu să aibe cunoștințe tehnice avansate.

Acces: cu mașina dinspre Oradea (54km) > Tileag > Alesd > Topa de Criș Vadu Crișului.

Pentru a ajunge cât mai ușor la traseul de via ferrata, vă sugerăm să lăsați mașina lângă sala de sport din satul Vadu Crișului, în apropierea haltei Vadu Crișului (a nu se confunda cu Gara Vadu Crișului!). Dacă nu aveți mașină se poate veni și cu trenul dinspre Oradea sau Cluj.

Pornind de la sala de sport din satul Vadu Crisului, spre traseul de via ferrata, poteca cea mai scurtă de acces este pe lângă linia de cale ferată care traversează defileul. Trecem de Peștera Casa Zmăului unde să găsește și fosta vamă de sare.Traseul de via ferrata din Vadu Crisului se găsește într-un abrupt de stâncă de circa 100m care se numește Peretele Zânelor. Traseul este amenajat cu cabluri metalice pentru asigurare și cu scoabe metalice pentru a putea urca cu lejeritate. Amenajarea este destul de confortabilă. Sunt însă și pasaje mai dificile unde fiecare participant la tură va trebui să se folosească de propriile forțe pentru a depăși pasaje surplombate. Mare atenție la urcare să nu dați cu pietre pe coechipierii care se găsesc sub voi, în special în perioadă de primăvară când stânca este mai friabilă. Echipament obligatoriucască, ham de escaladă/alpinism, lonje de via ferrata. Dacă nu aveți carabiniere speciale pentru via ferrata se mai pot folosi carabiniere cu siguranță tip pară. Atenție, carabiniera trebuie să fie suficient de mare încât să încapă pe cablul metalic montat pe stâncă.

Lonjele de via ferrata sunt special confecționate astfel încât în caz de căzătură să poată atenua cât mai bine șocul. Este total interzisă folosirea buclelor de chingă ca și lonje – pericol de accident mortal. Atenție și la tipul de încălțăminte cu care intrați în traseu. Recomandăm folosirea bocancilor de 3 sezoane cu talpă aderentă la stâncă. Pentru protecția mâinilor vă puteți lua la voi mănuși. Hidratare și nutriție: luați la voi apă și dulciuri. Pe parcursul traseului este indicat să se facă pauze de rehidratare. Dificultatea traseului de via ferrata din Vadu Crișului este una destul de mare. Vă recomandăm să faceți mai întâi un traseul mai ușor (ex: traseul de via ferrata din stațiunea Vârtop).

Perioadă recomandată: mai – octombrie.

Pe perioada lunilor de iarnă, dacă zăpada acoperă traseul și pereții de stâncă, parcurgerea se face mai anevoios. Există risc de alunecare. Nu vă recomandăm să intrați în traseu dacă plouă. Stânca și cablurile vor fi ude și alunecoase.

Durata de parcurgere: în funcție de numărul de participanți la tură și gradul de experiență a acestora, parcurgerea traseului poate să țină între 1,30 – 2,30 ore.

Parcurgerea traseului de via ferrata din Vadu Crișului este indicat să se facă de către persoane care au peste 16 ani. Pentru copii, traseul este destul de greu. Nu duceți copii cu voi decât dacă există un adult experimentat în această activitate care poate să-l asigure suplimentar.

Intrarea in traseul de via ferrata se face printr-o vale foarte îngustă și abruptă (vale de abrupt). Se începe cu urcarea pe un plan înclinat care se transformă repede într-un pasaj vertical. Mișcarea de urcare pe scoabe + cablu se aseamănă mișcării de urcare pe o scară.

Foarte important este ca în timpul parcurgerii să nu vă găsiți mai mulți coechipieri pe aceeași secțiune de cablu

Cea mai importantă regulă de siguranță la parcurgerea unui traseu de via ferrata este regula asigurării în orice moment în cel puțin o lonjă. Dacă parcurgeți via ferrata cu lonje speciale de via ferrata este bine să știți că dezavantajul lor constă în faptul că nu vă puteți odihni lăsându-vă greutatea în ele (se alungesc foarte tare). Din acest motiv este bine să aveți la voi o a treia lonjă care se va folosi doar la momentele de repaus.